Sitting Arrangements-Linear and Circular

Sitting arrangement is one of the popular topics of LRDI section for any competitive exam. The best thing about this topic is that you don’t need to apply any out of the box thinking but to process and write down all the information that is given to solve the questions. Sometimes you will feel that given information is not enough to complete the arrangements but remember your job is to solve the questions not to complete the arrangement.
Here I am giving you some sets of linear and circular arrangements, try to solve them and then match your answers with the given solution.
Direction for question number 1 to 4: Four couples A,B,C,D,E,F,G and H are sitting together on a bench facing towards north not necessarily in the same order. It is also known that
I. A,C,E,G are females who are sitting immediate left of their husbands.
II. G is sitting immediate right of H who is sitting three places away to the left of C.
III. A is sitting five places to the left of B who is sitting 3rd from extreme right.
1. How many such arrangements are possible?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Solution:
It is given that wives are immediate left of their husbands that means females are sitting on positions 1,3,5,7 and males are sitting on positions 2,4,6,8, from left to right.
Let’s start with the statement 3:
A _ _ _ _ B _ _
Now using statement 2 we will have 2 different arrangements:
A H G _ C B _ _ and A _ _ H G B C _
Now E has only one position left to sit in both arrangements:
A H G _ C B E _ and A _ E H G B C _
Now D and F has 2 positions to sit in both the arrangements.
Hence total 4 arrangements are possible.
2. Which of these are husband and wife?
a. A-H
b. B-E
c. G-B
d. Cannot be determined
Solution: In all the four possible arrangements no couple can be recognized.
3. If F is the husband of G then who is the wife of B?
a. C
b. G
c. A
d. E
Solution: If F is the husband of G then the arrangement will be A H G F C B E D.
Hence, C is the wife of B.
4. If C is immediate left of D ten who of these are sitting adjacent to each other?
a. AH
b. BE
c. GF
d. FE
Solution: If C is immediate left of D then arrangement will be A F E H G B C D.
Hence, F and E are sitting are adjacent to each other.
Direction for questions 5 to 8: In a prize distribution ceremony, seven girls Rekha, Sonam, Sristi, Charu, Neha, Anshu and Monilla are standing in a row facing in the same direction.
I. Rekha is standing with her friends Neha and Sonam.
II. Monilla does not support Anshu and so not standing with her.
III. Charu knows only Sristi and so she is adjacent to her only.
IV. Anshu support Sonam and Sristi and is standing adjacent to both.
5. Who is standing in the middle of all the girls?
a. Neha
b. Sristi
c. Sonam
d. Rekha
Solution: In the statement III it is given that Charu is adjacent to Sristi only that means Charu is one of the extremes left or right, also from statement IV Anshu is adjacent to Sristi.
Possible arrangements are (left to right):
Charu-Sristi-Anshu-Sonam-Rekha-Neha-Monilla
Monilla-Neha-Rekha-Sonam-Anshu-Sristi-Charu
As we can see in both the cases Sonam is in the middle.
6. If Charu is at the extreme left who is to the left of Monilla?
a. Neha
b. Anshu
c. Rekha
d. Sonam
Solution: If Charu is at the extreme left then arrangement will be:
Charu-Sristi-Anshu-Sonam-Rekha-Neha-Monilla
Hence, Neha is to the left of Monilla
7. Who are at the extreme ends?
a. Neha and Anshu
b. Anshu and Monilla
c. Anshu and Neha
d. Cannot be determined
Solution:
In both the possible arrangements Anshu and Monilla are at the extreme ends.
8. Neha is exactly between which of these pair?
a. Rekha and Anshu
b. Rekha and Monilla
c. Rekha and Sonam
d. Neha is at one of the extremes
Solution: Neha is standing between Rekha and Monilla.
Directions for Questions 9 to 12: Six most popular world leaders Trump, Markel, Cameron, Hollande, Putin and Modi are from six different countries America, Germany, England, France, Russia and India respectively who supportsdifferent countries among America, Germany, England, France, Russia and India not necessarily in the same order are sitting around a circular table facing towards the centre.
It is also known that:
I. Trump who supports India is sitting opposite to the leader who supports America.
II. The one who supports Russia is not adjacent to the one who supportsAmerica or England.
III. Cameron is sitting three places to the left of Modi while Putin is sitting three places to the right of Markel.
IV. Modi Who supports Germany is not next to Putin who supports England.
V.The one who supports France is sitting two places right of the one who supports Russia.
9. How many such arrangements are possible?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Solution:
Starting with the statement III& IV,
Again using statement I we get,
After using statement II and V this arrangement completes as case II is not valid:
Hence only 1 arrangement is possible.
10. Which country does Markel support?
a. Russia
b. America
c. France
d. cannot be determined
Solution: Markel supports Russia
11. Who is sitting opposite of Trump?
a. Modi
b. Markel
c. Putin
d. Hollande
Solution: Trump and Hollande are sitting opposite of each other.
12. Putin is sitting immediate left of which of these leaders?
a. Cameron
b. Hollande
c. Trump
d. Cannot be determined
Solution: Putin is sitting left of Hollande.
Directions for questions 13-16: In a family of 8 persons A, B, C, D,E, F, G, H, there are one grand-
father, one grand-mother, three fathers, three mothers, a son-in-law, a daughter-in-law, a son, three daughters and two grand-daughters. All are sitting around a rectangular table facing towards each other and exactly two person are sitting on one side of the table while couples always sit on one side of the table with wives always sit left of their husbands.
More information is as follows:
I. A is sitting two places left of B who is sitting three places to the right of E.
II. E and F are cousins where E is sitting immediate left of her mother and F is sitting immediate right of her father.
III. The only brother-sister pair is D and G are sitting in front of each other where the brother sitting next to her mother and the sister is sitting next to her father.
IV. H is sitting immediate left of C’s wife.
13. Who is the grand-father of F?
a. C
b. D
c. H
d. Cannot be determined
14. Who is husband of A?
a. C
b. D
c. H
d. Cannot be determined
15. How is C related to B?
a. Son-in-law
b. Daughter-in-law
c. Son
d. Cannot be determined
16. Which of these pair are sitting in front of each other?
a. H-G
b. H-F
c. D-B
d. A-G
Solution: As it is given that husband-wife pairs are sitting one side of each other with wives on the left of their husbands’ also only pair of brother-sister are sitting in front of each other with their parents sitting between them, the basis arrangement will be:
Now using statements II,I and III in the same order arrangement will be:
Now with the help of statement IV, we can complete the arrangement.
Answers:
13. c
14. b
15. a
16. b
Directions for questions 17-20: Eight friends A,B,C,D,E,F,G and H are sitting around a circular table looking at a new purchased Sci-Fi book who is placed at the centre of the table. The distance between any two adjacent friends are equal.
Use the given data to find the correct arrangement.
I. Angle made by C and D on A and angle made by D and E on A is 45 degrees each which is half of the angle made by A and D on C.
II. B Who is sitting left of C noticed that H,F and G make a right angle triangle with angle G =90 degrees.
III. There is no one between E and D except F.
17. How many arrangements are possible?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
18. Which of these pair are sitting opposite to each other?
a. B-G
b. B-D
c. B-C
d. B-E
19. Who is sitting two places to the left of H?
a. A
b. B
c. C
d. Cannot be determined
20. Angle AEB = ?
a. 22.5 degrees
b. 45 degrees
c. 62.5 degrees
d. Cannot be determined
Solution: As there are 8 friends sitting around the table angle made by any two adjacent friends on the centre =45 degrees.
Now, Angle CAD =angle EAD = 45 and Angle ACD = 90 that mean A and D are opposite to each other.
Also from statement III, It is known that F is between E and D and B is sitting left of C.
Directions for questions 21 to 24: A, B, C, D, E, F and G are sitting on a mountain and all of them are facing south.
II. D is immediate left of C.
III. B is at an extreme end and has E on left as his neighbour.
IV. C is between E and F.
V. D is sitting third from the east end.
21. Who is sitting between E and C?
a. A
b. G
c. D
d. cannot be determined.
22. How many person’s position cannot be determined?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
23. If A is right of G then who is sitting at the extreme ends?
a. B and G
b. B and F
c. B and A
d. Cannot be determined
24. Who is sitting exactly between A and G?
a. E
b. C
c. D
d. Cannot be determined.
Solution:
D is sitting third from east (that is left when everyone faces south) and immediate left of C:
SOUTH
Left(east) _ _ D C _ _ _ right(west)
Now C is sitting between E and F, where E is immediate left of B who at the extreme end.
_ F D C _ E B
The positions of A and G cannot be determined with the given information.
That is all for now…….enjoy 🙂








0 comments