CURRENT AFFAIRS #12
1.Which of the following organisation has unanimously passed the first-ever resolution ordering members to enforce laws against terror financing?
A.OPEC
B.IMF
C.UNSC
D.BRICS
ANS:C
2.Who among the following is the author of the book “Indian Fiscal Federalism”?
A.Amartya Sen
B.Raghuram Rajan
C.Arun Jaitley
D.Y. V. Reddy
ANS:D
3.Name the first Indian port operator that has recorded cargo movement of more than 200 million metric tonnes (MMT) at nine ports along the east and west coasts.?
A.Mody Ports
B.Adani Ports
C.Tata Ports
D.Birla Ports
ANS:B
4.Name the Himachal Pradesh village that has become the highest polling station in the world.
A.Thalan
B.Tashigang
C.Mangalpur
D.Tilothgang
ANS:B
5.Who among the following has won Slovakia’s presidential election, making her the country’s first female head of state?
A.Violeta Bulc
B.Emma Bonino
C.Maria Damanaki
D.Zuzana Caputova
ANS:D
6.The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935. It was established on the recommendation of the ____________.
A.Hilton Robert Commission
B.Young Simon Commission
C.Hilton Young Commission
D.Simon Commission
ANS:C
7.Which of the following country defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019?
A.India
B.South Korea
C.Malaysia
D.Indonesia
ANS:B
8.Which of the following organization has become the ‘first Indian shipyard’ to build and deliver 100 warships?
A.Western India Shipyard Limited
B.Goa Shipyard Limited
C.Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd
D.Bharati Shipyard Limited
ANS:C
9.Which of the following organization has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan?
A.Google
B.ISA
C.EnerSys
D.Tesla
ANS:D
10.Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the country’s newest satellite named _________, from Sriharikota launch station. The spacecraft meant to provide electronic intelligence to the Armed Forces is the first of its kind for the country.
A.DEFISAT
B.OMISAT
C.CARTOSAT
D.EMISAT
ANS:D
11.Sucre is the Capital city of __________.
A.Chile
B.Bolivia
C.Croatia
D.Georgia
ANS:B
12.The Department for Promotion of Industry and Internal Trade has recently awarded Geographical Indication (GI) to five varieties of Indian coffee. Which one of the following is not among them?
A.Coorg Arabica coffee
B.Araku Valley Arabica coffee
C.Chikmagalur Arabica coffee
D.Tchipa Arabica coffee
ANS:D
13.The Winners of the 64th Filmfare Awards were announced recently in Mumbai. Who among the following has won Best Debut Actor in Female category?
A.Pooja Ladha Surti
B.Kirti Kharbanda
C.Sara Ali Khan
D.Kirti Kulhari
ANS:C
14.What is the currency of Norway?
A.Norwegian baht
B.Norwegian peso
C.Norwegian krona
D.Norwegian krone
ANS:D
15.Which of the following airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, according to the Skytrax World Airport Awards?
A.Changi Airport
B.Indira Gandhi International Airport
C.London Heathrow Airport
D.Beijing Capital International Airport
ANS:A
16.New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number______in the list of world’s best aviation hub, according to the Skytrax World Airport Awards.
A.31
B.12
C.42
D.59
ANS:D
17.Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for school children in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”. What is the name of the programme?
1.NAYA-YUVA
2.YUVA
3.VUVIKA
4.Vigyani-Anusandhani
ANS:3
18.An agreement has been signed between India and the________ to establish a common health sciences collaborative platform.
A.European Union
B.African Union
C.UK
D.OPEC
ANS:B
19.An Indian Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. India has become the_____country to acquire this space capability.
A.third
B.fourth
C.fifth
D.sixth
ANS:B
20.With which of the following country India has signed an agreement for exchange of country-by-country (CbC) report to help companies in the taxation-related matter?
A.The USA
B.UAE
C.Oman
D.Japan
ANS:A

0 comments