CURRENT AFFAIRS #11
1.National space agency _________________ and CNES sealed an agreement to set up a joint maritime surveillance system in the country in May 2019.
A.Hindustan Aeronautics Limited
B.Indian Space Research Organisation
C.Vikram Sarabhai Space Centre
D.Defence Research and Development Organisation
ANS:B
2.Name the Indian scientist, who has been named Chief Scientist of the WHO recently?
A.BalramBhargava
B.Padmini Rout
C.SoumyaSwaminathan
D.VirenderLal Chopra
ANS:C
3.Which company has launched a free app called “Bolo” that parents can download to help primary grade children improve their Hindi and English reading skills?
A.Microsoft
B.Gmail
C.Yahoo
D.Google
ANS:D
4.Indore has bagged the cleanest city award for the third straight year under SwachhSurvekshan, 2019. Which among the following area got the cleanest small city award?
A.BMC
B.AFMC
C.GDA
D.NDMC
ANS:D
5.International Women’s Day is being observed on ___________.
A.1st March
B.3rd March
C.5th March
D.8th March
ANS:D
6.What is the currency of Saudi Arabia?
A.Saudi dinar
B.Saudi baht
C.Saudi dollar
D.Saudi riyal
ANS:D
7.International Women’s Day was observed recently. The theme for this year’s women’s day was ___________.
A.Maintain Women Dignity
B.Empowering Women with sustainable development
C.None of the given theme is true
D.Think Equal, Build Smart, Innovate for Change
ANS:D
8.Just in time for International Women’s Day, __________________ announced that it will be conducting the first-ever, all-female spacewalk.
A.SpaceX
B.ISRO
C.NASA
D.JAXA
ANS:C
9.Which of the following country has become a member of the International Criminal Court recently?
A.Singapore
B.Malaysia
C.Burundi
D.Philippines
ANS:B
10.__________________ and the National Health Authority (NHA) have formed a working group on the Ayushman Bharat PradhanMantri Jan ArogyaYojana (AB-PMJAY).
A.IRDAI
B.NABARD
C.SEBI
D.TRAI
ANS:A
11.Where is the headquarters of IRDAI?
A.New Delhi
B.Chennai
C.Bengaluru
D.Hyderabad
ANS:D
12.The Centre has announced a new Rs 20 coin which will come in _______________edged polygon (dodecagon) shape.
A.16
B.10
C.08
D.12
ANS:D
13.Where is the headquarters of United Bank of India?
A.New Delhi
B.Kolkata
C.Pune
D.Mumbai
ANS:B
14.Union Minister Mahesh Sharma has inaugurated ‘AzaadiKeDiwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle at-
A.India Gate
B.Red Fort
C.Lotus Temple
D.President House
ANS:B
15.Whichorganisation has launched ‘YuvaVIgyaniKaryakram’, a ‘Young Scientist Programme’ for the School Children to be studying in the 9th standard?
A.ISRO
B.DRDO
C.BARC
D.NASA
ANS:A
16.Who has been appointed as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC)?
A.SudhaYadav
B.BhagwanLalSahni
C.Kaushalendra Singh Patel
D.Ajay Singh
ANS:B
17.Who has addressed the plenary session of the foreign ministers’ meet of the Organisation of Islamic Cooperation states in Abu Dhabi recently?
A.PiyushGoyal
B.ArunJaitley
C.NarendraModi
D.SushmaSwaraj
ANS:D
18.The _________________ has created the Guinness World Record for ‘longest single line bicycle parade (moving)’ at the Yamuna Expressway, Noida.
A.SSB
B.BSF
C.CISF
D.CRPF
ANS:C
19.Which country has signed a deal with a Russian firm to manufacture 7.5 lakh AK-203 rifles recently?
A.India
B.Japan
C.Pakistan
D.China
ANS:A
20.Which State has launched ‘MukhyamantriParivarSammanNidhi’ scheme recently?
A.Bihar
B.Rajasthan
C.Punjab
D.Haryana
ANS:D

0 comments