CURRENT AFFAIRS #13
CURRENT AFFAIRS
1.Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a BSA recently. What is the full form of BSA?
A.Bilateral Swap Arrangement
B.Bilateral Swap Agreement
C.Bilateral Security Arrangement
D.Bilateral Service Arrangement
ANS:A
2.Union Railway Minister PiyushGoyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in-
A.Amaravati
B.Visakhapatnam
C.Tirupati
D.Vijayawada
ANS:B
3.Union Railway Minister PiyushGoyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh. It will be the __________ zone in the country.
A.21st
B.16th
C.18th
D.15th
ANS:C
4.IRCTC has launched its own digital payment aggregator called _________________.
A.iSecure
B.iMoney
C.iPay
D.iTransfer
ANS:C
5.Who has become the first batsman ever to smash 500 or more sixes in international cricket recently?
A.Chris Gayle
B.ViratKohli
C.Glenn Maxwell
D.MS Dhoni ANS:A
6.The Union Cabinet has approved the proposal for setting up of a Centre for Disability Sports in-
A.Ahmedabad
B.Patna
C.Varanasi
D.Gwalior
ANS:D
7.What is the ranked of India in the ‘Inclusive Internet Index 2019’ which is prepared by the ‘Economist Intelligence Unit (EIU) for Facebook?
A.31st
B.47th
C.53rd
D.22nd
ANS:B
8.Which of the following country has topped in the ‘Inclusive Internet Index 2019’?
A.Norway
B.USA
C.Denmark
D.Sweden
ANS:D
9.National Science Day is celebrated across India on-
A.27th February
B.24th February
C.28th FebruarY
D.25th February
ANS:C
10.Who is the only Asian among the top 10 richest billionaire list compiled by HurunResearc
A.Daniel Zhang
B.Jack Ma
C.Ratan Tata
D.MukeshAmbani
ANS:D
11.Who is the topped billionaire list compiled by Hurun Global Rich List 2019?
A.Zack Ma
B.MarkZuckerberg
C.Bill Gates
D.Jeff Bezos
ANS:D
12.A joint military exercise Sampriti-2019 is an important bilateral defence cooperation endeavour between India and ____________.
A.Myanmar
B.Bhutan
C.Nepal
D.Bangladesh
ANS:D
13.Prime Minister NarendraModi dedicated a new National War Memorial to the nation. It is situated in _________.
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Goa
D.Pune
ANS:A
14.External Affairs Minister SushmaSwaraj has been invited to deliver an address at the OIC in Abu Dhabi. OIC stands for_________
A.Oil Importing Countries
B.Organisation of Islamic Cooperation
C.Organisation of Oil Importing Countries
D.Organisation of Indian-ocean Countries
ANS:B
15.Which of the following state has become the first state to deploy specially-trained dogs to check smuggling of liquor?
A.Kerala
B.Punjab
C.Bihar
D.Uttar Pradesh
ANS:C
16.Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world in___________.
A.Assam
B.Goa
C.Delhi
D.Agra
ANS:C
17.Prime Minister NarendraModi, in South Korea, will receive the __________ in recognition of his dedication to international cooperation, global growth and human development.
A.South Korea Leadership Award
B.South Korea Peace Prize
C.Seoul Peace Prize
D.Korean Leadership Award
ANS:C
18.Who among the following won Laureus World Sports Award for World Sportsman of the Year?
A.Roger Federer
B.Charles Hamelin
C.PankajAdvani
D.NovakDjokovic
ANS:D
19.Which of the following city hosted the 40th International Annual Desert Festival?
A.Bikaner
B.Alwar
C.Jaisalmer
D.Udaipur
ANS:C
20.Indian Air Force conducted mega exercise ‘Vayu Shakti’ at _________.
A.Tezpur
B.Pokhran
C.Panagarh
D.Jaisalmer
ANS:B

0 comments