CURRENT AFFAIRS #18
CURRENT AFFAIRS
1. World Oceans Day takes place every year on-
A.08th June
B.05th June
C.12th June
D.10th June
ANS:A
2.Commerce and Industry Minister Piyush Goyal is leading the Indian delegation for the two-day G20 Ministerial meeting on Trade and Digital Economy beginning in-?
A.Japan
B.Russia
C.Germany
D.China
ANS:A
3.Which of the following country will confer ‘Nishan Izzuddin’ award on Prime Minister Narendra Modi and this award is the highest award to honour foreign nationals?
A.Thailand
B.Sri Lanka
C.Afghanistan
D.Maldives
ANS:D
4.Which of the following organisation has released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage– VI (BS–VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment?
A.Automotive industry in India
B.Ministry of Road Transport and Highways
C.Automotive Research Association of India
D.International Centre for Automotive Technology
ANS:D
5.Former Chief Minister between 1996 and 2000 and a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader RV Janakiraman was passed away recently. He was former CM of-
A.Lakshadweep
B.Kerala
C.Goa
D.Puducherry
ANS:D
6.Which company has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore?
A.Lifestyle
B.Aditya Birla Fashion and Retail Ltd
C.Myntra
D.Future Group
ANS:B
7.Who has topped in the recently released Association of Tennis Professionals (ATP) Rankings?
A.Novak Djokovic
B.Rafael Nadal
C.Roger Federer
D.Dominic Thiem
ANS:A
8.Canada Prime Minister Justin Trudeau has announced that single-use plastics will be banned in the country from-?
A.2025
B.2022
C.2020
D.2021
ANS:D
9.India has received an invitation to attend the outreach Session at the G-7 Summit 2019 to be held in-?
A.Canada
B.Italy
C.France
D.Germany
ANS:C
10.Who is a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha?
A.Virendra Kumar
B.Satya Pal Singh
C.Anant Kumar Hegde
D.Shiv Pratap Shukla
ANS:A
11.NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in-
A.Odisha
B.Goa
C.Maharashtra
D.Gujarat
ANS:D
12.The Reserve Bank of India constituted a six-member committee to review the ATM interchange fee structure with a “view to increase the ATM deployment in the unbanked areas”. The committee will be led by ___________.
A.Vimal Karnad
B.V G Kannan
C.Arvinda Srivastava
D.Kamlesh Nath
ANS:B
13.Name the company that has surpassed US technology giant IBM in terms of market capitalization.
A.Tata Consultancy Services
B.WIPRO
C.Infosys
D.Reliance Communication
ANS:A
14.Name the Very Severe Cyclonic Storm that has hit over East-central Arabian Sea and moved nearly northwards with a speed of about 13 kmph.
A.FANI
B.VANI
C.VAYU
D.FONI
ANS:C
15.Name the Union Minister for Tribal Affairs who has recently launched the “e-governance initiatives for ST Welfare schemes” at a function organized by Ministry of Tribal Affairs.
A.Raj Kumar Singh
B.Ashwini Kumar Choubey
C.Arjun Ram Meghwal
D.Arjun Munda
ANS:D

0 comments